Er is maar één ding mooier dan een held

Acda en De Munnik zongen het al eens: “Er is maar één ding mooier dan een held, en dat is de mooie held geveld.” We kennen allemaal de verhalen wel. Van volksheld naar schlemiel. Je kunt als voetballer elke wedstrijd scoren en de held zijn, als je in de finale de beslissende kans mist, zul je net zo hard weer bedolven worden onder een lawine van kritiek. Er zijn maar weinig mensen die hun plaats op het voetstuk vast kunnen houden. Nelson Mandela (R.I.P.) uitgezonderd. Voor de meesten geld: des te populairder je bent, des te harder je valt.

Het bovenstaande is trouwens niet alleen van toepassing op volkshelden. Iedereen die ook maar een beetje met zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, wordt al snel onthoofd. Waarom hebben mensen altijd de neiging om iedereen die er bovenuit steekt onderuit te halen? De meesten mensen willen het liever niet horen, maar ik denk dat het voortkomt uit een diepgewortelde jaloezie. Want zeg eerlijk, wat willen we zelf ook graag die succesvolle baan, dat grote huis en die knappe vrouw. Dit is de reden dat mensen graag aan elkaars stoelpoten zagen, want als ze het zelf niet kunnen hebben, dan die ander ook niet.

We houden onszelf voor dat onze ongefundeerde en snel getrokken conclusies deze mensen ook tot een slecht of onbekwaam persoon maken. Toch is het misschien goed om stil te staan bij het feit dat we zo het leven van die mensen kunnen ruïneren. Waarom kunnen we niet gewoon de ander feliciteren met zijn succes? Dát maakt je in mijn ogen pas echt een held.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s